Bertil Vallien en glaskostnär av rang

Bertil Vallien en glaskostnär av rang

Bertil Vallien är en glaskostnär som skapat den största och dyraste skulpturen som någon producerats på Kosta Boda. Bertil närmare sig snart 80 år och har lyckats med stora bedrifter i sin karriär. Han har skapat många båtar men dessa har varit betydligt mindre och mer hanterbara. Det var i maj 2016 som Bertil Vallien, tillsammans med två kvinnliga assistenter, antog en av sina största utmaningarna någonsin. Man gjöt denna mystiska båt i glas, som nu kommer ställas ut på en av världens största konstmässor i Chicago. Projektet Passage visas upp på utställningen SOFA (Sculpture Objects Functional Art and Design) mellan tredje och sjätte november 2016, tillsammans med amerikanska partnern Hawk Galleries.

Läs hela reportaget på https://www.designworld.se/bertil-vallien-bat-kosta-boda/

Unik design ger led lysrör lång livslängd

Unik design ger led lysrör lång livslängd

Finska Valtavalo tillverkar LED lysrör med extraordinär livslängd. Belysningstillverkaren har tagit fram en unik design som hjälper till att minimera värmeutvecklingen för de känsliga led komponenterna som är den avgörande faktorn för ljuskällans livslängd. Enligt Valtavalo klarar deras flaggskepp G4 LED lysrör 125.000 drifttimmar vilket är mer än dubbelt än konkurrenterna. Exempelvis är den mest kända tillverkaren Philips egna flaggskepp Master LED tube begränsad till 50.000 timmar som är någon av en standard idag. Livslängden för många budget produkter brukar ligga runt 25.000 timmar vilket gör att Valtavalos lysrör har fem gånger fler drifttimmar.

Flimmerfri belysning

Det råder en stor okunskap om led belysning och dess flimmerfria egenskaper. Led ljuskällor är inte helt flimmerfria men avger minimalt med flimmer jämfört med traditionella ljuskällor. Flimmernivån är så låg för Valtavalos LED lysrör att det marknadsförs som det första flimmerfria LED lysröret på marknaden. Till skillnad från andra aktörer så har Valtavalo valt att ha sin tillverkning i Finland där lysrören tillverkas på en helautomatiserad produktionslinje. Detta skapar helt nya förutsättningar när det gäller utveckling och kvalitetskontroll då varje lysrör testas separat inför leverans medan konkurrenter som Philips endast gör stickprov. För övrigt är det väldigt sällsynt med led tillverkning inom Europas gränser.

Valtavalo levererar till Sverige

Svenska distributören Svealight ansvarar för försäljningen inom Sverige av Valtavalos produkter. Svealight levererar inte till privata konsumenter utan endast till företag och andra återförsäljare såsom butiker och nätbutiker. Man har ett brett sortiment av olika ljuskällor men också kompatibla led armaturer. För mer information om Valtavalos produkter så kan ni besöka Svealights hemsida.