Design – den avgörande faktorn

Design – den avgörande faktorn

Designen är i stort sett alltid den slutligt avgörande faktorn när jag ska köpa något och vi snackar om allt från en ny bil (obvious case!) till pastasort (lite mer åt nördhållet kanske…). Layout och design präglar hela min vardag och jag står inte ut med att omge mig med fula saker. Sedan ska det absolut tilläggas att snyggast absolut inte alltid är dyrast, utan helt enkelt det som tilltalar mig mest designmässigt. Vad som tilltalar dig kan vara något helt annat.

Techprylar är sällan designanpassade

Här för leden skulle jag köpa en värmekamera, för jag rör mig gärna ute i naturen och inte alltid under perfekta väderförhållanden. Jag gillar att kunna se tydligt i mörker, dimma och tät växtlighet. Värmekameror är ju kanske inte kända för att vara direkt trendkänsligt framtagna utan där ligger fokus mer på användning och praktiska egenskaper – vilket ju kanske är logiskt. Jag vill ändå att min värme ska vara snygg, av helt egoistiska skäl. Jag vill ha en snygg värmekamera.

Skogspirat

Jag hittade en liten onlinebutik som specialiserat sig på utrustning av typen värmekameror och de hade ett ganska stabilt sortiment. Dessutom fann jag en värmekamera som jag tyckte passade min friluftsstil ganska bra. Den känns lite ”gammal sjökapten” i sin utformning samtidigt som den har precis de funktioner jag sökte. Det blev en beställning på studs.

Nu väntar jag bara på första bästa tillfälle att ge mig ut på friluftsäventyr… kanske till helgen!

Belysning med hög snygghetsfaktorn

Belysning med hög snygghetsfaktorn

För mig som lever för design är det svårt att hitta saker som jag faktiskt tycker om. Jag är lika petig med mitt egna utseende som jag är med de produkter som jag väljer att handla. Jag har ett stort intresse för bilar och jag anser att många fordonslampor oavsett hur bra dom är prestandamässigt är rätt av fula. Varför ska det vara så svårt att göra snygga lampor som lägger lika stor vikt på design som på själva ljuset. Jag surfade runt idag av ren frustration i hopp om att hitta fordonsbelysning som var estetisk snygg men jag hittade inget anmärkningsvärt som faktiskt var prisvärt.

Böjda extraljusramper är lika fula som raka

Jag hittade till en butik som heter Rigid.nu som erbjuder ett ganska komplett sortiment av fordonslampor för olika fordon. Här kan du hitta de bästa ramperna på marknaden som är IP68 och P69K-klassade med extrem prestanda. Jag hittade en böjd extraljusramp som kostade betydligt mer än vad jag var beredd att spendera men som faktiskt var snyggt utformad. Är det kanske så att man inte bara betalar för prestandan längre när det gäller fordonsbelysning utan också design? Kan det vara så att tillverkare av extraljusramper äntligen har vaknat upp och insett att vi konsumenter inte nöjer oss med fula bökiga ramper även om dom lyser 1000 m långt? Om detta var en engångsföreteelse låter jag vara osagt men jag blev ändå förvånad att se en snygg böjd extraljusramp som jag kanske hade köpt om priset inte var så högt.

Jag har länge funderat på att försöka designa en egen ramp för att sedan försöka tillverka den i Kina eller alternativt sälja designen till en etablerad tillverkare. Jag brinner för design och för bilar och ifall jag gör verklighet av denna dröm eller inte en vacker dag återstår att se..

Bertil Vallien en glaskostnär av rang

Bertil Vallien en glaskostnär av rang

Bertil Vallien är en glaskostnär som skapat den största och dyraste skulpturen som någon producerats på Kosta Boda. Bertil närmare sig snart 80 år och har lyckats med stora bedrifter i sin karriär. Han har skapat många båtar men dessa har varit betydligt mindre och mer hanterbara. Det var i maj 2016 som Bertil Vallien, tillsammans med två kvinnliga assistenter, antog en av sina största utmaningarna någonsin. Man gjöt denna mystiska båt i glas, som nu kommer ställas ut på en av världens största konstmässor i Chicago. Projektet Passage visas upp på utställningen SOFA (Sculpture Objects Functional Art and Design) mellan tredje och sjätte november 2016, tillsammans med amerikanska partnern Hawk Galleries.

Läs hela reportaget på https://www.designworld.se/bertil-vallien-bat-kosta-boda/

Unik design ger led lysrör lång livslängd

Unik design ger led lysrör lång livslängd

Finska Valtavalo tillverkar LED lysrör med extraordinär livslängd. Belysningstillverkaren har tagit fram en unik design som hjälper till att minimera värmeutvecklingen för de känsliga led komponenterna som är den avgörande faktorn för ljuskällans livslängd. Enligt Valtavalo klarar deras flaggskepp G4 LED lysrör 125.000 drifttimmar vilket är mer än dubbelt än konkurrenterna. Exempelvis är den mest kända tillverkaren Philips egna flaggskepp Master LED tube begränsad till 50.000 timmar som är någon av en standard idag. Livslängden för många budget produkter brukar ligga runt 25.000 timmar vilket gör att Valtavalos lysrör har fem gånger fler drifttimmar och därför optimal som belysning för industri.

Flimmerfri belysning

Det råder en stor okunskap om led belysning och dess flimmerfria egenskaper. Led ljuskällor är inte helt flimmerfria men avger minimalt med flimmer jämfört med traditionella ljuskällor. Flimmernivån är så låg för Valtavalos LED lysrör att det marknadsförs som det första flimmerfria LED lysröret på marknaden. Till skillnad från andra aktörer så har Valtavalo valt att ha sin tillverkning i Finland där lysrören tillverkas på en helautomatiserad produktionslinje. Detta skapar helt nya förutsättningar när det gäller utveckling och kvalitetskontroll då varje lysrör testas separat inför leverans medan konkurrenter som Philips endast gör stickprov. För övrigt är det väldigt sällsynt med led tillverkning inom Europas gränser. Ni kan läsa mer om vad som orsakar flimmer genom att klicka här.

Svealight levererar butik- och industribelysning

Svenska distributören Svealight ansvarar för försäljningen inom Sverige av Valtavalos produkter med fokus på industribelysning. Svealight levererar inte till privata konsumenter utan endast till företag och andra återförsäljare såsom butiker och nätbutiker. Man har ett brett sortiment av olika ljuskällor som inte bara lämpar sig för industribelysning utan också kompatibla led armaturer för både butiker, lager och ridhus. För mer information om belysning till ridhus kan ni besöka ridhusbelysning.nu alternativt Svealights hemsida.